UWAGA ! UPAŁ /2
IMGW-PIB OSTRZEGA:
 

od godz. 12:00 dnia 02.07.2025 do godz. 17:00 dnia 03.07.2025

Prognozuje się upał. Temperatura maksymalna w dzień od 30°C do 33°C.

Temperatura minimalna w nocy od 15°C do 18°C.

 

Prawdopodobieństwo wystąpienia zjawiska: 90%

Wszelkie informacje dotyczące zagrożenia życia i zdrowia należy przekazać niezwłocznie do Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Krotoszynie tel. 47/771-81-10 lub alarmowy 112, a  w godzinach pracy Urzędu Miejskiego - Gminne Centrum Zarządzania Kryzysowego (tel. 62 721 50 01, wew. 17), w dni wolne od pracy oraz niedziele i święta tel. dyżurny 784 095 396.

Aktualności

baner

XXIII edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów"

XXIII edycja ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach:

  1. Na najlepszy regionalny produkt żywnościowy
  2. Na najlepszą potrawę regionalną

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria regulaminowe.

Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.

Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Powołane są dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.

Ponadto powołana jest Kapituła Krajowa, która przyznaje statuetki „Perła” produktom i daniom wybranym spośród nominowanych w czasie finałów regionalnych. O nominację mogą ubiegać się produkty nagrodzone i wyróżnione w poprzednich edycjach konkursu w danym regionie.

Od 2005 roku przyznawany jest „Klucz do Polskiej Spiżarni”, wręczany osobom lub organizacjom i instytucjom szczególnie zasłużonym dla ochrony dziedzictwa kulinarnego i rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych. 

Konkurs przebiega dwuetapowo:

1. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.

2. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczana na Wielkim Finale Konkursu.

Finał wojewódzki odbędzie się 13 lipca 2024 r. w Wijewie (gmina Wijewo, powiat leszczyński), podczas imprezy kulturalno - rozrywkowej "Wijewiada".

Karty zgłoszeniowe należy przesłać do dnia 27 czerwca br. do Depertamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

Formularze są dostępne na stronach internetowych: 

https://www.umww.pl/xxii-edycja-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow

https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html 

źródło: UMWW w Poznaniu, Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi